رژیم غذایی » اصول اولیه گرفتن رژیم

 هنگامی که بحث از گرفتن رژیم به میان می آید معمولا دو هدف مد نظر است , که یکی کاهش وزن و دیگری افزایش وزن می باشد . برای اینکه بتوانیم یک رژیم علمی و موثر را طراحی و اجرا کنیم باید قبل از هر چیزی با اصول اولیه و راهکارهای آن آشنا شویم , در ادامه مبحث هایی ارائه می شود که می تواند کمک زیادی به کسانی که می خواهند رژیم سالمی بگیرند بکند .

۱ – محاسبه کالری دریافتی : اولین قدم همیشه بزرگترین قدم است , برای اینکه بتوانیم کاهش یا افزایش وزن را تجربه کنیم باید این را بدانیم که چه مقدار کالری در طول روز دریافت میکنیم . برای محاسبه کالری دریافتی اول از همه به یک ترازوی آشپزخانه احتیاج داریم , دلیل این کار این است که در طول یک روز هر چه را که می خوریم وزن کرده و یادداشت میکنیم و سپس مقدار کالری دریافتی را با توجه به جدول های کالری و ارزش مواد غذایی محاسبه میکنیم و کالری دریافتی یک روز کامل را حساب میکنیم , برای این که کار دقیق تر باشد این کار را به مدت یک هفته انجام داده و جمع کل کالری دریافتی را تقسیم بر روزهای هفته کرده , بدین ترتیب مقدار میانگین کالری دریافتی یک روز ما بدست می آید .

۲ – تغییر در کالری دریافتی : حال میدانیم کالری دریافتی بدن ما یرای یک روز چه مقدار است . برای اینکه کاهش یا افزایش وزن را داشته باشیم می توانیم بین ۱۰ الی ۲۰ درصد از کالری دریافتی را کاهش یا افزایش دهیم . برای کاهش وزن می بایست کالری دریافتی بین ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ کالری کمتر از زمانی باشد که رژیم نمی گرفتیم , کاهش چربی بدن از لحاظ علمی در هفته بین ۲۵۰ گرم تا ۱۰۰۰ گرم در هفته می باشد و اگر بیشتر از این در هفته وزن کم شود , نشان دهنده از دست رفتن عضله می باشد . برای افزایش وزن نیز می توانیم ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ کالری به کالری دریافتی قبلی مان اضافه کنیم . برای افزایش سریع متابولیسم بدن و کالری سوزی ورزش کردن یکی از بهترین گزینه ها است , همچنین برای افزایش وزن نیز به بهبود اشتها کمک بسیاری میکند .

۳ – طراحی رژیم غذایی : طراحی یک رژیم غذایی باید طوری باشد که همه نیازهای بدن تامین شود . برای این کار باید منبع اصلی انرژی یعنی کربوهیدرات به عنوان پایه در نظر گرفته شود , به طور معمول بین ۵۰ تا ۶۰ درصد برای کربوهیدرات مناسب است , برای جلوگیری از تحلیل عضلات و رشد آنها و همچنین برای سایر فعالیت های بیولوژیکی بدن باید بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از کالری دریافتی از پروتئین باشد و ۱۰ الی ۲۰ درصد از کالری دریافتی نیز از چربی باشد , چربی های مفید در اولویت قرار دارند و برای سلامت مفاصل و زیبایی بدن مفید هستند . در کنار اینها استفاده از سبزیجات , میوه ها و لبنیات نیز اهمیت فراوانی دارند , چون که می توانند ویتامینها , مینرالها (موادمعدنی) و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین نمایند .

۴ – رژیم غذایی سخت نیست : در رژیم غذایی که میگیریم می توانیم هر آنچه که دوست داریم مصرف کنیم مگر اینکه منع پزشکی داشته باشیم , اما یک نکته وجود دارد که این چیزی را که دوست داریم مصرف کنیم چه میزان کالری دارد و یا اصلا غذایی سالم است یا مضر . هر ماده غذایی که مصرف میکنیم باید بر اساس برنامه غذایی خود کالری آن را کنترل کنیم و اگر غذاهایی که جزو مواد غذایی ناسالم محسوب میشوند (مثل فست فودها) را با مقدار زیادی سبزیجات مصرف کنیم میتواند به یک غذای بی ضرر تبدیل شود .

۵ – یه کم صبر و نظم : حالا با اصول اولیه گرفتن رژیم آشنا هستید , افزایش و کاهش وزن تدریجی بسیار موثرتر از افزایش و کاهش وزن ناگهانی است . هنگامی که به آرامی بر وزن خود تسلط پیدا میکنید , این وزن ماندگاری بیشتری نیز دارد فقط باید کمی نظم داشته باشید و حوصله به خرج دهید و به کاری که می خواهید انجام دهید ارزش قائل شوید .